vrijdag 13 september 2013

Pruimenjam

potjes pruimenjam

Toen ik op de markt was om kilo's en kilo's perziken te kopen, nam ik gelijk een paar kilo pruimen mee. Daarmee maakte ik pruimenjam. Pruimenjam is prachtig helder rood en zoooooo lekker! En helemaal niet ingewikkeld om te maken.

Ontpit de pruimen, schillen hoeft niet. Doe ze in een pan met een klein laagje water en laat ze zachtjes koken tot het een moes is en de pruimen grotendeels uit elkaar zijn gevallen. Gebruik geleisuiker speciaal, pruimen zijn vrij zoet. Op het pakje staat hoeveel suiker je voor de hoeveelheid pruimen nodig hebt. Laat het nog vier minuten doorkoken.
Zorg voor brandschone potjes: was ze uit met soda en daarna met kokend water. De deksels en ringen kook je uit in een pan.
Zodra de jam vier minuten gekookt heeft giet je de jam snel in de schone potjes en draai ze dicht.

5 opmerkingen:

 1. Bij geleisuiker speciaal heb je volgens mij de verhouding: 1250 gram vruchten, 500 gram suiker. Die van van Gilse dan toch. Ik gebruik die juist altijd, omdat je anders zulke mierzoete jam krijgt.

  Groetjes, Teunie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij geleisuiker speciaal heb je volgens mij de verhouding: 1250 gram vruchten, 500 gram suiker. Die van van Gilse dan toch. Ik gebruik die juist altijd, omdat je anders zulke mierzoete jam krijgt.

  Groetjes, Teunie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oeps, je hebt helemaal gelijk! Ik had gewone geleisuiker gebruikt maar wou dat ik de geleisuiker speciaal had, en heb het vervolgens door elkaar gehaald bij het opschrijven. Bij deze gecorrigeerd, bedankt!

   Verwijderen
 3. Reacties
  1. Prachtig is 'ie he! Komt van de rode schillen van de pruimen. Het is ook een heerlijke jam geworden :)

   Verwijderen