maandag 26 augustus 2013

Zaden verzamelen van groentes

Zaden verzamelen van je eigen groente is heel makkelijk te doen. Vaak gaat het zelfs al vanzelf: ga maar eens op vakantie in de zomer, als je terugkomt is er vast wel iets doorgeschoten. Niet gelijk weghalen, als je er ruimte voor hebt. Van doorgeschoten groente kun je vaak zaden winnen. Dan heb je volgend jaar superveel en kun je uitdelen. En het is gratis, natuurlijk. En je kunt Monsanto een loer draaien. Dat is eigenlijk nog wel het mooiste.

Lang geleden liet ik al eens zien hoe je zaadjes van tomaten wint. Nu zal ik laten zien hoe dat gaat voor rucola en wortels.

 Rucola
 Droog de rucola om zaden te winnen voor je moestuin.
Als je niet oplet schiet rucola in bloei. Rucola die je in het najaar zaait zal in het voorjaar daarna beginnen met bloeien, en in de zomer zaden geven. Zorg wel dat je ruimte hebt, want het wordt een enorme plant, wel anderhalve meter hoog. Eerst zal de plant bloeien met kleine bloempjes, op een gegeven moment gaat hij langwerpige zaaddoosjes maken aan de stengels. Wacht tot de doosjes er droog en bruin uitzien. Knip de stengels af en laat ze nog een tijdje binnenshuis drogen. De zaadjes zijn klaar als je ze kunt horen rammelen, je hoeft dan alleen in de zaaddoosjes te knijpen om ze er uit te halen. Bewaar donker en droog. 

Wortels
Win zelf zaden van je wortels in de moestuin
Officieel selecteer je je beste wortels, laat ze overwinteren, en plaatst ze in de lente weer in de grond. Ik ben een paar wortels gewoon vergeten, en in het voorjaar kwamen ze weer op. Je hebt dan wel minder invloed over de selectie, je weet dus niet zeker of je de beste en mooiste wortel gebruikt om zaad van te winnen. 
Ook deze plant wordt ruim een meter hoog, en neemt veel ruimte in. De wortel zal een mooie bloem gaan ontwikkelen. Langzaam wordt deze bloem bruin en droog, en kun je de zaadjes onderscheiden. Knip de bloemen ook weer af voor ze te droog worden, en laat ze binnen verder drogen. Bij een mooie nazomer kun je ook zakjes om de bloemkop binden en de bloem verder buiten drogen. Als de zaadjes er dan uitvallen vallen ze in het zakje, en ben je ze niet verloren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten