woensdag 11 december 2013

Makkelijke mueslimix


Voor jou op maat gemaakte, okay, gecustomisede muesli is in. Er zijn tegenwoordig zelfs bedrijven die de zware taak van het muesli-mengen van je overnemen. Toch heb ik er alle vertrouwen in dat iederen zijn eigen muesli kan mengen. Here's how:

 • Begin met een simpele basismueslimix. Kies voor muesli of voor crunchy muesli, afhankelijk van je smaak en behoefte aan gezond eten. Kies voor Euroshopper als je voor goedkoop gaat, of voor de basismuesli van bijvoorbeeld Ekoland als je liever biologisch kiest. 
 • Gedroogd fruit: fruit maakt de mix lekker zoet zodat je geen suiker meer nodig hebt. Kies voor rozijntjes, cranberries, in stukjes gesneden abrikozen of dadels, gedroogde banaantjes, gojibessen of moerbeien afhankelijk van je smaak en portemonnee.
 • Noten: noten zijn onmisbaar in een gezonde mix. Ze geven je veel goede voedingsstoffen en vetten, en ze zorgen voor een lekker stevig ontbijtje. Walnoten zijn een goede optie, of in stukken gehakte amandelen of paranoten. Kies niet voor gezoute noten, tenzij je een echte extreem-ontbijter bent! 
 • Zaden en pitten: pompoenpitten, zonnebloempitten, sesamzaad of lijnzaad zijn lekkere en gezonde toevoegingen in je muesli. 
 • Extra's: Eventueel kun je nog kokosschilvers of chocola toevoegen.
Meng alle ingredienten samen in een ruime hoeveelheid, en doe het over in een grote pot. Nu hoef je 's morgens alleen nog maar wat yoghurt in te schenken en wat muesli er overheen te doen, en je hebt je perfecte, op maat gemaakte, helemaal naar jouw smaak geperfectioneerde ontbijtje. 

Wat eet jij het liefst in de muesli?

2 opmerkingen:

 1. Maar hoe kom je aan al die zaden en pitten? Supermarkt?
  Van walnoten kopen ben ik niet echt een grote fan... Meer dan een euro voor een miezerig zakje van 50 gram bij de AH...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maggie, goeie vraag! Ik koop vaak goedkope studentenmix (vaak 80 cent tot 1,10 euro voor een zakje van 500 gram). Die is niet heel lekker en er zitten vooral pinda's in, maar het is makkelijk voor als je trek hebt. Lekkere studentenhaver van de biowinkel kost iets van 3 euro per zakje.

   Bij de Aldi en Lidl kun je vrij goedkoop lekkere noten kopen, bijvoorbeeld notenmix of walnoten of hazelnoten. Op de markt zijn noten ook heel voordelig, en soms vind je ze in de (Afrikaanse) toko. Hier in Groningen is een toko waar je zelf kunt tappen, superhandig, dan heb je precies zoveel als je wilt.

   Zaden zijn vaak minder duur. Ik hou altijd de aanbiedingen van de biowinkel in de gaten, best vaak hebben ze een zak zonnebloempitten van een kilo voor ongeveer 3 euro. Daar doe je enorm lang mee, en zonnebloempitten zijn lekker en gezond.

   Ik hoop dat je hiermee wat vooruit kunt!

   Verwijderen