Duurzame mode, ook wel ‘ethical fashion’, is bezig aan een internationale opmars. Marketeers maken slim gebruik van het gegroeide bewustzijn over duurzaamheid. Tegelijkertijd is het voor modemerken ook economische noodzaak om op tijd over te schakelen naar een productieketen die ecologisch en sociaal verantwoord is, want consumenten willen het. (bron)
Ik vind het een spannend onderwerp, duurzame mode. Veel bedrijven zijn er mee bezig, er is veel vraag van de klant naar duurzame mode. En dan kom je dus tot zoiets als H&M eco cotton, waarvan het katoen inderdaad zonder bestrijdingsmiddelen geteeld is, maar die nog steeds voor wegwerpprijzen in de winkel hangt. En dat terwijl er nog steeds 1500 liter water nodig is om één t-shirt te maken! Ja, da's lekker duurzaam hoor.
Of bijvoorbeeld Sprout horloges, die wel gemaakt zijn uit dingen als bamboe en mais en vissehuid, maar die als ze eenmaal af zijn niet meer te recyclen zijn! Terwijl een plastic of metalen horloge dat nog wel is. Beetje curieus dus, wel heel innovatief, maar of je daar nou de wereld mee gaat redden?
En dan nog duurzame mode voor mannen, dat bestaat volgens mij helemaal niet. Hoogstens misschien jeansmerken, maar echt duurzame en leuke kleding voor mannen, nee.
Eigenlijk is de enige duurzame mode de kleding uit de kringloopwinkel.
Helemaal mee eens! Ik koop eigenlijk alles in de kringloopwinkel behalve (nauwzittende) basics die je daar niet kan vinden - leggings, simpele t-shirts en hempjes voor onder andere kleding - die probeer ik dan bio/fair te kopen. Nadat ze na lange tijd zijn uitgelubberd/versleten gebruik ik ze nog als nachtkleding (oude leggings zijn heerlijk in bed) en voor vieze klusjes zoals tuinwerk en schilderen.
BeantwoordenVerwijderenZe meten natuurlijk wel eerst in de kringloopwinkel geraken ... :)
BeantwoordenVerwijderen