De grote trend in gezond-eten-en-bloggen-land is de groene smoothie. In feite een gewone smoothie (fruit, melk of yoghurt) maar dan met een hoeveelheid groene blaadjes er in, bijvoorbeeld spinazie, boerenkool, sla, of zelfs brandnetels.
De voorstanders van groene smoothies schrijven over de vele pluspunten: meer energie, mooiere huid, glanzender haar. Ik heb een tijdje groene smoothies gedronken, maar merkte eigenlijk niet veel verschil. Volgens mij is het belangrijker dát je je groenten binnenkrijgt, maar of dat via een sapje gaat, of dat je een salade neemt bij de lunch of wat spinazie op je broodje, volgens mij maakt dat niet zo veel verschil. En bij de laatste twee opties hoef je in ieder geval niet steeds je blender af te wassen... Wat een werk!
Nu ja, kwaad kan het in ieder geval niet, en het is zeker lekker. De makkelijkste manier is deze: gebruik ieder fruit dat je wilt, een banaan maakt de smoothie romig, een appel geeft het een beetje bite, een kiwi zorgt voor een scherpe maar lekkere smaak. Voeg daar sinaasappelsap aan toe, en een of twee handjes spinazie of boerenkool (zonder nerf.) Mix het in een blender of met een staafmixer, tot je een sapje hebt!
Natuurlijk zijn er nog veel spannendere dingen mee te doen. Je kunt vanalles aan je smoothie toevoegen, van vruchten tot allerlei poedertjes en vermalen zeewier-extracten. Op zoek naar inspiratie? Hier vind je heel veel heerlijke recepten:
http://www.rawfamily.com/recipes
http://greenmonstermovement.com/?page_id=39
Misschien een dooddoener maar toch interessante info: Ik las laatst dat groente/fruit verwerken in smoothies minder gezond is als hetzelfde groente/fruit héél opeten. Deels komt dat omdat het aantal calorieën effectief hoger wordt (hè, hoe kan dat nou? omdat je minder calorieën verbrandt bij het verteren van een fijngemalen sapje) en deels omdat suikers dan direct in je bloed worden opgenomen - met een insuline-rush tot gevolg - i.p.v. geleidelijk met de rest. Aangezien er meer suikers in fruit zitten zou ik vooral met het toevoegen van fruit niet al te scheutig zijn.
BeantwoordenVerwijderenKlopt, ik las ook een artikel dat je voor een glas sinaasappelsap 10 sinaasappels nodig hebt, terwijl je dat normaal nooit zou eten. Daardoor krijg je dus veel meer caloriën binnen, maar juist weer geen vezels.
BeantwoordenVerwijderenIk denk dat groene sapjes op zich handig zijn, als je ze vooral vol met groente stopt. Je hoeft in ieder geval wat minder om je fruit/groente behoefte te denken, en het is echt heeeel lekker. Maar of je er echt véél gezonder van wordt, dat betwijfel ik.
(Ik moet wel zeggen dat als ik ergens in de ochtend een groen sapje drink, bv met een sinaasappel, halve banaan en twee handjes spinazie, dat ik de rest van de dag veel minder zin heb om te snacken of om zoetigheid te nemen!)
Volgens mij geldt dat vooral voor fruit, als je je sapjes van voornamelijk groente maakt,
BeantwoordenVerwijderenschijnt het weer wel goed te zijn.
In het boek van de Voedselzandloper staan over bijvoorbeeld over sinaasappelsap toch wel degelijk voordelen.
BeantwoordenVerwijderenDie insuline-rush die Renee meldt, wordt in dat boek (en de lezing die ik van Kris Verburgh heb bijgewoond) tegengesproken. Daarnaast is het voor onze kinderen gemakkelijker om nog net iets meer binnen te krijgen dan anders. Wij hebben er eentje bij die weinig fruit eet ("dat lust ik niet"), maar als ik een sapje maak, dan drinkt ie dat wel... Krijgt hij toch nog wat binnen.
En wat Emily zegt: het vult ook, waardoor de drang naar snacks minder is.
Een Longdrinkglas is 33 cl. Van 10 sinaasappelen (dat is wat wij meestal gebruiken) komt ruim 1 liter sap (beetje afhankelijk van de sinaasappelen natuurlijk), dus ongeveer 3 glazen. Als je er bijvoorbeeld ook nog een gele meloen bij doet, wordt het bijna 1,7 liter.
10 Sinaasappelen kosten € 2,50; 1 glas dus ca. € 0,85
Hoi Paul, wat grappig, dat boek heb ik ook net gelezen! Ik denk dat de insuline-rush vooral komt als je sinaasappelsap uit een pak er bij doet (is vaak geconcentreerder) of heel veel fruit in een keer (4 stuks fruit in 10 minuten opdrinken oid). Er zit dan gewoon veel suiker in, ook al is het fruitsuiker. Voor de een zal dat niet uitmaken, de ander zal zich er wat minder goed bij voelen.
VerwijderenEn inderdaad, voor kinderen die anders weinig fruit binnen zouden krijgen is het ideaal!